Nic bardziej mylnego. Ciecierzyca to kuzynka grochu i fasoli, a więc roślina strączkowa. W kształcie przypomina groch właśnie, jest jednak od niego większa i smaczniejsza. Ugotowana ciecierzyca posiada doskonały smak kojarzący się z orzechami, połowa garna znika w mojej buzi zanim jeszcze zacznę komponować danie. Nie można zapominać o doskonałych wartościach odżywczych tego produktu- szczególnie o wysokiej zawartości białka.
Ciecierzyca w pełnej krasie! |
Posiadając ciecierzycę, zapragnąłem wkomponować ją w jakieś eleganckie i zdrowe danie. Do ciecierzycy najbardziej pasował mi aromat orzechów włoskich, dlatego zacząłem od wymyślania produktów, które doskonale łączą się z orzechami.
Do przygotowania tego specjału będziecie potrzebować:
-ciecierzycę (400 gram ugotowanej ciecierzycy, dajmy na to 3/4 szklanki suchych ziaren)
-świeże liście szpinaku (ok. 150 g)
-sznycel z indyka 200g
-małe awokado
-łuskane orzechy włoskie 50g
-pasta z bazylii (lub zielone pesto)
-ser z niebieską pleśnią 100g
-sok z całej cytryny
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, suszona natka pietruszki
Zacznijmy od mięsa. Sznycel z indyka przyprawimy solą, pieprzem i solidną porcją natki pietruszki i rumienimy na patelni bez dodatku oleju. W idealnym świecie użyłbym grilla elektrycznego albo węglowego, niestety nie posiadam. po zarumienieniu z obu stron krocie w kostkę.
Awokado obieracie i krocie w dużą kostkę. Najlepiej zaraz potem skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Orzechy tłuczecie lub siekacie na mniejsze kawałki- posłużą do posypania dania. Ser pleśniowy krocie w kostkę.
Jako sos użyta zostanie pasta z bazylii. Można ją kupić w sklepie na B albo zastąpić zielonym pesto (w takim wypadku przez dodaniem do sałatki dodajcie trochę oliwy i wody, by stało się płynne). Jeżeli chcecie zrobić pastę sami polecam wam zmiksować razem: liście z całego krzaczka bazylii, pół garści orzechów włoskich lub nerkowca, ząbek czosnku, oliwę z oliwek około 3 łyżek i odrobinę wody, (oczywiście całość doprawione szczyptą cukru, solą i czym tam wam się marzy).
Czas na połączenie wszystkich składników, polanie ich sokiem z cytryny, doprawienie solą i pieprzem oraz okraszeniem pastą z bazylii. Proste, wykwintne i idealnie pasujące do czerwonego wina i grilla!
Smacznego!!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz