Co jest fajnego w tartach? Wszystko. Przede wszystkich to, że te pieczone w domu smakują lepiej niż te z cukierni...
Nie trudno wyobrazić sobie sytuację: właśnie mają przyjechać goście, którzy zapowiedzieli się ledwie 5 minut temu SMS-em. W domu masz suche wafle i podstawowe produkty spożywcze. Co robisz:
a) przygotowujesz torcik z wafla i dżemu
b) zabierasz się za upieczenie tarty
c) biegniesz do sklepu po paczkę ciastek
OK! większość z was pobiegłaby pewnie po ciastka, ale ja gardzę takimi banalnymi i pozbawionymi uczuć rozwiązaniami.
Torcik waflowy nadaje się raczej na samotne oglądanie seriali więc czym prędzej zabieramy się do pieczenia tarty. Co do produktów, to większość znajdziecie w swojej kuchni o każdej porze dnia lub nocy, jeśli nie to poważnie się nad sobą zastanówcie!
CIASTO
1,5 szkl mąki
3/4 szklanki cukru pudru
pół kostki (100g) masła
1 całe jajko
MASA
100 gram serka homogenizowanego waniliowego
małe opakowanie jogurtu
3 jajka
OWOCE
Najlepsze wiosną będą oczywiście maliny lub porzeczki z własnego ogrodu. Ja w sytuacji awaryjnej wybrałem brzoskwinie z puszki (zawsze w spiżarni), w przypadku braku owoców, gruba warstwa dżemu wystarczy.
Składniki na ciasto ugniatamy na gładką masę, musi być plastyczna i miękka ale nie kleić się do rączek.
Ciasto (najlepiej już rozłożone na blasze) wkładamy na półgodziny do lodówki bądź na 10 min do zamrażarki.
Ciasto nakłuwamy patyczkiem w wielu miejscach żeby miało takie małe dziurki (to zapobiegnie rośnięciu) wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180*) na 10 minut- należy mieć baczenie żeby ciasto się nie zarumieniło i jeżeli będzie rosnąć trzeba je przekłuć żeby upadło. Potem wyjmujemy z pieca i studzimy.
Na wierzchu układamy owoce. Serek ucieramy z jajkami i jogurtem na gładką masę. Wylewamy lub wykładamy masę na owoce zapiekamy około 20 min, tak żeby masa na wierzchu się zarumieniła ale nie spaliła.
Dla szalonego efektu możecie ozdobić ciasto dziką różą, której płatki są jadalne i doskonale komponują się z daniem.
Polecamy też tartę Agaty- o TU
bon appetit!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz