środa, 23 marca 2016
Wielkancone śniadanie
Co króluje u Was w niedzielny poranek? U mnie zdecydowanie jedyny w swoim rodzaju - żurek!
Żurek, który jemy w Wielkanocną Niedzielę, jest zupełnie inny niż ten, który spożywamy w inne dni w przeciągu roku. Co go tak bardzo wyróżnia na tle innych? Z pewnością to, że jest robiony na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, właśnie ten zakwas dodaje mu charakterystycznego smaku. Zakwas przygotowujemy znacznie wcześniej.
Jakie dodatki do żurku - czyli co jeszcze króluje na świątecznym stole?
1. Jajka - gotowane na twardo
2. Kiełbasa
3. Pieczony schab
4. Tłuszcz z owego schabu
5. Gotowana szynka
6. Chrzan
7. Kminek
Jajka, kiełbasa, schab i szynka kroimy w drobną kostkę, dodajemy resztę przypraw ii zalewamy gorącym żurkiem. Czasami zdarza się nam jeść żurek w świeżym pachnącym chlebie.. Pyszne!
W zasadzie na naszym wielkanocnym stole nie ma innej wiodącej potrawy, zajadamy się tym jednym wyjątkowym daniem. Już nie mogę się doczekać!
A.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz