Strony

środa, 19 października 2016

3-bitt




Ciasto idealne do środowej kawy :)






Składniki:
1 puszka mleka słodzonego
2 duże paczki herbatników

KREM BUDYNIOWY:
2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka tłuszczu

KREM ŚMIETANOWY:
1 serek mascarpone
1 śmietana 36%
4 łyżki cukru

WYKONANIE:
Mleko zagęszczone przelać do garnka i gotować w kąpieli wodnej ok 2h, aż zrobi się karmel.



1 szklankę mleka zagotować z cukrami, w drugiej szklance rozmieszać mleko z mąkami, Gdy mleko zacznie się gotować dodać resztę i gotować aż do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. Na końcu rozmieszać mikserem budyń z 1 kostką margaryny.





Śmietanę ubić mikserem dodając cukier i serek mascarpone.


Na blaszce ułożyć jedną warstwę ciastek, następnie posmarować całość kremem budyniowym, ułożyć kolejną warstwę posmarowaną kremem ze śmietany. Na górze ułożyć trzecią, ostatnią warstwę herbatników, na którą wylewamy ugotowany gęsty karmel.





Smacznego!
:)
A.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz