środa, 5 października 2016
Babeczki z masłem orzechowym
Tym razem czas na słodkości - babeczki z krem z masła orzechowego. Bardzo szybki przepis :)
Składniki potrzebne do wykonania ciasta :
1 i 1/4 kubka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
6 łyżek masła lub margaryny
1 jajko + 1 białko
1/2 kubka mleka
Składniki potrzebne do wykonania kremu:
6 łyżek masła lub margaryny
3/4 kubka masła orzechowego
3/4 kubka przesianego cukru pudru
Wykonanie:
Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą,
W misce z mikserem ubić masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i białko, dalej ubijać.
Następie dodać na przemian przesianą mąke z proszkiem oraz mleko. Całość ubić na puszystą masę.
Przygotować blaszkę do babeczek i nałożyć ciasto mniej więcej do 3/4 jej wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krem:
Zmiksować wszystkie składniki.
Po wystudzeniu babeczek możemy nadziać je krem z masła orzechowego. Można przekroić je na pół lub tak jak w moim przypadku zrobić dziurkę w środku każdej i nałożyć do środka kremu.
Smacznego! :)
A.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz