Jako fanka owoców cytrusowych, a zwłaszcza grejpfrutów, czuje się zobowiązana napisać Wam kilka słów o ich cudownych właściwościach :)
Grejpfrut jest to owoc, który powstał z krzyżówki pomelo i pomarańcza.
Pomelo |
Pomarańcza |
W 90 % składa się z wody, pozostałe 10% stanowią witaminy ( B, C E i P), cukier, kwasy organiczne oraz karoteny. Wyróżniamy trzy rodzaje grejpfrutów: różowy, żółty i zielony.
Grejpfrut różowy jest gorzki, kwaskowaty i bardzo soczysty |
Grejpfrut żółty jest soczysty i kwaśny |
Grejpfrut zielony jest słodki i znacznie mniej soczysty od różowego i żółtego |
Właściwości grejpfrutów:
- prowadzone są badania nad zastosowaniem grejpfrutów jako leku przeciwnowotworowego, a dokładniej naukowcy odkryli, że podanie rapamycyny (lek, który bardzo ciężko wchłania się do krwiobiegu) wraz z sokiem grejpfrutowym podnosi poziom leku we krwi aż czterokrotnie!
- regularne spożycie może obniżać poziom cholesterolu;
- wzmacnia kości;
- wspomaga leczenie wrzodów,
- poprawia odporność;
- korzystnie wpływa na pracę jelit;
- esencja z nasion grejpfruta wspomaga leczenie sepsy;
- rajski owoc wspomaga również odchudzanie, pomaga usuwać tłuszcz z pośladków i bioder
Przy szeregu zastosowań grejpfrutów należy jednak pamiętać, że nie należy łączyć ich z większością leków! Blokują stopień wchłaniania się zażytej przez nas substancji co w konsekwencji może spowodować przedawkowanie, a co za tym idzie śmierć.
Jeżeli nie zażywałeś dzisiaj leków idź skubnij grejpfruta, samo zdrowie!
Mniam,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz