Strony

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chleb własnego wypieku







Kto z nas nie lubi smaku świeżego chleba z masłem? Już teraz możecie mieć taki wypiek w każdej chwili w swoim domu! :)



- 1 kg mąki
- 1 l letniej wody
- 5 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- pół szklanki otrębów ( najlepiej żytnich)
- garść  nasion słonecznika, lnu, dyni w zależności co najbardziej lubicie


Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, nasiona i otręby.











W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy drożdże w wodzie. Na końcu dolewamy rozczyn do miski z mąkami i mieszamy.


Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. 




W tym czasie szykujemy foremki, z jednej porcji wychodzą zazwyczaj dwa chleby. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.  Smarujemy formy oliwą i posypujemy otrębami. Gdy ciasto wyrośnie wkładamy je do foremek i odstawiamy jeszcze na jakieś 10 minut. Pieczemy ok 50-60 minut.



Po wyjęciu chleba z piekarnika, wyjmujemy go od razu z foremki, tak żeby spód odparował.
Najlepszy jest ciepły, podawany z masłem i solą! :))


Smacznego!
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz