Zbieranie grzybni powinno właściwie uchodzić za polski sport narodowy. W końcu chyba każdemu zdarzyło się kiedyś spacerować z koszykiem po lesie w poszukiwaniu cennych podgrzybków i prawdziwków. Co więcej, wiele osób uwielbia samo zbieranie grzybów, podczas gdy na przykład nie lubi jeść swoich zdobyczy.
Borowik Szlachetny aka Prawdziwek- jadalny i wyśmienity |
Goryczak Żółciowy- niejadalny, zmienia barwę na czerwonawą po przekrojeniu a po dotknięciu językiem, będziecie wiedzieć, że nie nadaje się do konsumpcji. |
Muchomor Sromotnikowy- śmiertelnie trujący. |
Pieprznik jadalny- pseudonim 'kurka'- jadalny i wyborny |
Wybierz odpowiednią porę roku
Wszyscy wiedzą, że grzyby zbiera się jesienią. Tak naprawdę zbieranie grzybów można uprawiać przez cały okres wegetatywny. Wiosną wyrastają smardze (w Polsce chronione, więc można na nie ‘polować’ co najwyżej z aparatem) i kilka gatunków mało popularnych grzybów blaszkowych, w tym tych porastających pnie drzew. Lato to prawdziwy raj grzybiarzy. Jeżeli jest wilgotne to wyprawa do lasu może zaopatrzyć nas w zapas pieprzników- czyli kurek, chyba najsmaczniejszych polskich grzybów. Poza tym latem natknąć się można na młode i piękne okazy prawdziwków, borowików, czy maślaków. Te ostatnie rozwijają się aż do późnej jesieni.
Maślak- jadalny i oślizgły |
Grzyby potrzebują wody, mnóstwa wody. Potrzebują też ciepła. Najbardziej lubią lata, takie jak to- obfitujące w opady, ciepłe ale nie upalne. W przypadku wielotygodniowej suszy możemy odpuścić sobie pomysły na grzybobranie. Warto poczekać na deszcz, ale jednocześnie wybrać się na grzyby, gdy ściółka nie jest już bardo mokra. Zbieranie grzybów w deszczowy dzień nie jest zbyt przyjemne. Przedstawiciele niektórych gatunków robią się obślizgłe i paskudnie nasiąknięte wodą. Z drugiej strony, gdy temperatura wzrasta powyżej 29 st. większość grzybów po prostu zamiera. Okazuje się, że grzyby lubią nagłe zmiany pogodowe. Nagły wzrost wilgotności po okresach upałów może doprowadzić do nagłego pojawiania się owocników.
Koźlarz- Jadalny |
To porada, której nie trzeba przypominać. Jeżeli nie macie ochoty zapuszczać w naprawdę głęboki las, by cokolwiek zerwać powinniście wstać wcześnie. Zapaleni grzybiarze zrobią wszystko, by ubiec amatorów w walce o najlepszą zdobycz.
Kania zwana też sową- jadalna i pyszna |
Nie bójcie się zapuścić nieco głębiej w las. Większość szlachetnych grzybów nie lubi odsłoniętych terenów (wyjątkiem są sowy, które uwielbiają wszelkie polany i obrzeża dróg). Również, ze względu na przygodnych i strachliwych grzybiarzy, lepszą zdobycz znajdziecie w leśnych ostępach.
Rydz- Jadalny, po przecięciu wydziela pomarańczowo-czerwony sok |
To super-cenna porada więc wytężcie mózg. Grzyby i drzewa łączą się w bardzo wyjątkowy sposób. Proces zwany mikoryzą to nic innego, jak połączenie korzeni drzew z podziemną grzybnią, obie strony czerpią z tego korzyści. Pewne gatunki grzybów rosną tylko w pobliżu określonych gatunków drzew. Dlatego w poszukiwaniu najlepszych kąsków wystarczy czasem poszukać drzewa, a grzyb sam się znajdzie.
Maślaki lubią rosną w obecności sosen i modrzewi
Borowiki (które mają mnóstwo rodzajów) kochają sosny, graby, dęby i buki
Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne bytują wespół z dębami
Koźlarze rosną pod olchami, jesionami, grabami i brzozami
Rydze, coraz rzadziej występujące bytują w okolicach świerków
Pieprzniki, albo jak kto woli kurki lubią świerki i sosny, a czasem brzozy
Rozejrzyj się dobrze
Borowik Kasztanowy dla niektórych podgrzybek |
Owocniki grzybów lubią pojawiać się w określonych okolicznościach i rzadko są to pojedyncze okazy. Jeżeli znajdziesz jednego, warto pogrzebać w okolicy drzewa, może dokopiesz się do całej rodzinki delikwenta.
Pozostaje mi życzyć owocnych łowów, a potem smacznego!
Pozostaje mi życzyć owocnych łowów, a potem smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz