Jeżeli myślicie, że jedliście już najpyszniejszą czekoladę na świecie, to na pewno nie zrobiliście jej samemu!
Przepis jest bardzo prosty i szybki, poradzą sobie nawet kulinarni laicy :)
Co potrzebujemy:
1 paczka mleka w proszku
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
2 szklanki cukru
0,5 szklanki wody ( jeżeli chcecie, żeby czekolada wyszła twardsza dajcie o połowę mniej wody)
3 łyżki kakao ( ja dałam 2, wolę mleczną wersję)
Margarynę, cukry i wodę podgrzewamy w garnku aż do zagotowania.
Mleko w proszku wraz z kakao przesiewamy przez sitko do dużej miski i całość mieszamy.
Gry margaryna z cukrami się rozpuści, studzimy całość, a następnie wlewamy wszystko do miski z mlekiem.
Całość energicznie mieszamy, najlepiej drewnianą kulką. Gotowe!
Czekoladę wykładamy na tackę, żeby się zbytnio nie przykleiła nakrapiamy ją zimną wodą. Czekolady odstawiamy na kilka godzin do zimnego pomieszczenia.
Do czekolady możecie wrzucić najróżniejsze dodatki, orzechy, migdały, rodzynki, skórkę z pomarańczy.. Możliwości jest wiele, w zależności kto co lubi :)
Smacznego!
A.
Super ciekawe informacje
OdpowiedzUsuń