Strony

środa, 10 lutego 2016

Udany przepis na włoską lasagne



Jeżeli lubicie makaron i mięso mielone, a macie dosyć tradycyjnego spaghetti, gorąco polecam lasagne :)







Co Wam będzie potrzebne, żeby przygotować to wyśmienite danie?
Składniki:
800 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy : do mięsa mielonego, sól, pieprz, pieprz cayenne
1 puszka pomidorów w puszce
1 paczka makaronu do lasagne
40 dag sera żółtego
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki


Wykonanie:
Mięso mielone przyprawić i odstawić na kilkadziesiąt minut. Następnie usmażyć z cebulą i czosnkiem, na końcu dodać pomidory w puszcze.
Mięso mielone
Przygotować sos beszamelowy :
Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę, na końcu stopniowo zalewać mlekiem ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, to znak że jest gotowy! :)

Sos beszamelowy
W oddzielnym garnku zagotować wodę na makaron.
Przygotować naczynie w którym będziecie robić lasagne. Może być to zwykła foremka, albo żaroodporne naczynie.
Przed każdym ułożeniem sparzyć makaron, nie dłużej niż 1 minutę. Najlepiej robić to pojedynczo, bo inaczej makaron się poklei :)
Makaron
No to gdy wszystko gotowe zaczynamy układanie warstw:
na samym spodzie kładziemy makaron, następnie mięso mielone, sos beszamelowy i ser żółty. Zakończyć serem żółtym, nie makaronem!
Na wierzchu można posypać oregano lub bazylią. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut.
Smakuje najlepiej jak trochę wystygnie :)
Smacznego!

Warstwy
Smacznego!
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz