Strony

piątek, 2 września 2016

Niebywała sałatka z pieczonych ziemniaków

Co oznacza koniec lata i początek jesieni? Oczywiście! Sezon na najlepsze jedzenie!


Nie będę przywłaszczał sobie zasług, pomysł na wykorzystanie w sałatce pieczonych ziemniaków nie jest mój, ale jest on tak wyśmienity, że nie mogłem się powstrzymać przez przygotowaniem tego prostego, acz przepysznego dania.

Na okolicznym ryneczku zaopatrzyć się musimy w:
-pół kilograma małych ziemniaków
-jeden por
-trzy natki szczypiorku
-kubeczek jogurtu greckiego
-oliwę z oliwek
-cytrynę
-sól morską i pieprz cytrynowy
-oregano

Zacznijmy od ziemniaków, jeżeli mają cieniutką skórkę to najlepiej ją pozostawić, jeżeli nie obrać. pokroić w kawałki, jeżeli ziemniaki są małe- ćwiartki.

Pokrojone ułożyć na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia. Skropić dwiema łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości oraz pożądanego stopnia zarumienienia.

W międzyczasie kroimy por w kostkę i siekamy szczypiorek.

Do głębokiej misy wkładamy jogurt i dodajemy 4 łyżki oliwy, solimy, dodajemy pieprzu cytrynowego, oregano i około dwóch łyżek soku z cytryny.

Mieszamy, po czym dodajemy por i szczypiorek. Całość ponownie mieszamy.
 
Ziemniaki studzimy i dodajemy do przygotowanej bazy. Sałatkę można doprawić miętą.

 Danie doskonale komponuje się na przykład z filetem z kurczaka zapiekanym z serem mozzarella. Potrawa jest nie tylko wykwintna ale i lekka dlatego serdecznie ją polecam.

Smacznego!
P.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz