Strony

czwartek, 7 lipca 2016

Rogaliki z czekoladą




Coś na słodko :)





Składniki na ciasto:
1 kg mąki
100 g drożdży
2 jajka i 2 żółtka
2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru

Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleka, dodajemy trochę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( najlepiej włożyć na chwilę do piekarnika :) ). Gdy zwiększą swoją objętość, drugą szklankę mleka również podgrzewamy, w drugim naczyniu rozpuszczamy masło. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ubite jajka, letnie mleko, rozpuszczony tłuszcz oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia :)

Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość, można zacząć lepić rogale. Rozwałkowujemy ciasto na okrągło i wycinamy trójkąty. Każdy z nich smarujemy Nutellą lub powidłami i zawijamy. Najlepiej tą czynność ukazuje ten o to filmik :


Rogale piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni :)
Smacznego!


A. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz