Strony

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Wigilijne potrawy, czyli smaczna dwunastka




Potraficie wymienić 12 potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole?







Tradycja mówi, że na każdym wigilijnym stole powinno znaleźć się co najmniej 12 potraw. W zależności od domu, miasta czy regionu Polski potrawy te mogą się różnić. Jest oczywiście kilka bazowych, które pojawiają się u każdego z Nas. Przedstawiam listę potraw które goszczą w nasz wigilijny wieczór:



1. Barszcz
Oczywiście, czerwony, bardzo pikantny, ze świeżych buraczków. Bez jajka, śmietany, ziemniaków i innych dziwnych pływających dodatków. U Nas podawany zazwyczaj z pierogami, od zeszłego roku z nowością na rynku czyli z pasztecikiem a'la Paweł.





2. Zupa rybna
Podawana zazwyczaj z dużą ilością makaronu, gotowana z rybich łbów ( okrucieństwo niezwykłe). Koloru śmietankowego, przetarta.











3. Kapusta z grzybem
Grzyb użyty jako dodatek do kapusty zazwyczaj pochodzi z noteckich lasów, zebrany przez nas jesiennym porankiem. Kapusta robiona jest w dużej ilości, użyta również jako farsz do pierogów.







4. Pierogi z kapustą i grzybem
Jak już wspomniałam farsz do pierogów to ta sama kapustą, którą podajemy osobno. Produkcje pierogów rozpoczynamy znacznie wcześniej, a potem je mrozimy. Takiej ilości nie da się zrobić w wigilijny poranek. Oj nie da się.... Tradycja jest, że w każdej pierogowej partii znajduje się jeden z tzw. niespodzianką w środku, czy np. z bananem. Podawane z bułką tartą.








5. Smażony karp
W postaci tzw. dzwonków. Chrupiąca skórka i masa ości. Bardzo często karpie pływały u nas w wannie. Każdy miał swoje imię, karmiłam je codziennie łyżeczką cukru i podnosiłam do góry, żeby mogły zobaczyć trochę więcej świata. Zaiste nie wiem, jak można po tym wszystkim go zjeść.









6. Śledzie w śmietanie

Śledź jak to śledź, jaki jest każdy widzi. Zazwyczaj w towarzystwie śmietany, ogórka konserwowego i cebuli. Produkcja odbywa się na Ławicy.







7. Ryba po grecku
Przepiękna, pomidorowa, z duża ilością warzyw, zimna. Kto wie, dlaczego nazywana jest grecką??











8. Paszteciki
Jak wcześniej wspomniałam jest to nowość na naszym stole. Z pieczarką w środku, z ciasta francuskiego. Podawane na ciepło, do barszczyku.













 9. Grzyby
Grzyby na naszym stole występują nie tylko w towarzystwie kapusty i ciasta francuskiego. Posiadamy również zwolenników pochłaniania grzybów, którym niepotrzebne są jakieś tam zbędne dodatki. W końcu grzyb, to grzyb.







10. Kompot z suszu
Zamiast kompotu z suszu, którego nikt nie lubi, stawiamy na stole pyszny, zdrowy sok pomarańczowy.











11. Sałatka warzywna

Obowiązkowo, po spożyciu ciepłej zupy, pierogów i ryby przychodzi czas na tradycyjną sałatkę warzywną.









12. Makiełki
W sumie to nawet nie wiem jak smakują. Makiełki zastąpione są tradycyjnym makowcem. Ważne, żeby na stole pojawił się mak, obojętnie pod jaką postacią.









A Wy czym zajadacie się w świąteczny wigilijny wieczór?
A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz