Potraficie wymienić 12 potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole?
Tradycja mówi, że na każdym wigilijnym stole powinno znaleźć się co najmniej 12 potraw. W zależności od domu, miasta czy regionu Polski potrawy te mogą się różnić. Jest oczywiście kilka bazowych, które pojawiają się u każdego z Nas. Przedstawiam listę potraw które goszczą w nasz wigilijny wieczór:

1. Barszcz
Oczywiście, czerwony, bardzo pikantny, ze świeżych buraczków. Bez jajka, śmietany, ziemniaków i innych dziwnych pływających dodatków. U Nas podawany zazwyczaj z pierogami, od zeszłego roku z nowością na rynku czyli z pasztecikiem a'la Paweł.

Podawana zazwyczaj z dużą ilością makaronu, gotowana z rybich łbów ( okrucieństwo niezwykłe). Koloru śmietankowego, przetarta.

3. Kapusta z grzybem
Grzyb użyty jako dodatek do kapusty zazwyczaj pochodzi z noteckich lasów, zebrany przez nas jesiennym porankiem. Kapusta robiona jest w dużej ilości, użyta również jako farsz do pierogów.

Jak już wspomniałam farsz do pierogów to ta sama kapustą, którą podajemy osobno. Produkcje pierogów rozpoczynamy znacznie wcześniej, a potem je mrozimy. Takiej ilości nie da się zrobić w wigilijny poranek. Oj nie da się.... Tradycja jest, że w każdej pierogowej partii znajduje się jeden z tzw. niespodzianką w środku, czy np. z bananem. Podawane z bułką tartą.

5. Smażony karp
W postaci tzw. dzwonków. Chrupiąca skórka i masa ości. Bardzo często karpie pływały u nas w wannie. Każdy miał swoje imię, karmiłam je codziennie łyżeczką cukru i podnosiłam do góry, żeby mogły zobaczyć trochę więcej świata. Zaiste nie wiem, jak można po tym wszystkim go zjeść.

6. Śledzie w śmietanie
Śledź jak to śledź, jaki jest każdy widzi. Zazwyczaj w towarzystwie śmietany, ogórka konserwowego i cebuli. Produkcja odbywa się na Ławicy.

Przepiękna, pomidorowa, z duża ilością warzyw, zimna. Kto wie, dlaczego nazywana jest grecką??
8. Paszteciki
Jak wcześniej wspomniałam jest to nowość na naszym stole. Z pieczarką w środku, z ciasta francuskiego. Podawane na ciepło, do barszczyku.

9. Grzyby
Grzyby na naszym stole występują nie tylko w towarzystwie kapusty i ciasta francuskiego. Posiadamy również zwolenników pochłaniania grzybów, którym niepotrzebne są jakieś tam zbędne dodatki. W końcu grzyb, to grzyb.

10. Kompot z suszu
Zamiast kompotu z suszu, którego nikt nie lubi, stawiamy na stole pyszny, zdrowy sok pomarańczowy.
11. Sałatka warzywna

12. Makiełki
W sumie to nawet nie wiem jak smakują. Makiełki zastąpione są tradycyjnym makowcem. Ważne, żeby na stole pojawił się mak, obojętnie pod jaką postacią.
A Wy czym zajadacie się w świąteczny wigilijny wieczór?
A.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz