Strony

środa, 23 marca 2016

Wielkancone śniadanie



Co króluje u Was w niedzielny poranek? U mnie zdecydowanie jedyny w swoim rodzaju - żurek!







Żurek, który jemy w Wielkanocną Niedzielę, jest zupełnie inny niż ten, który spożywamy w inne dni w przeciągu roku. Co go tak bardzo wyróżnia na tle innych? Z pewnością to, że jest robiony na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, właśnie ten zakwas dodaje mu charakterystycznego smaku. Zakwas przygotowujemy znacznie wcześniej. 
Jakie dodatki do żurku -  czyli co jeszcze króluje na świątecznym stole? 
1. Jajka - gotowane na twardo


2. Kiełbasa 


3. Pieczony schab


4. Tłuszcz z owego schabu
5. Gotowana szynka


6. Chrzan


7. Kminek


Jajka, kiełbasa, schab i szynka kroimy w drobną kostkę, dodajemy resztę przypraw ii zalewamy gorącym żurkiem. Czasami zdarza się nam jeść żurek w świeżym pachnącym chlebie.. Pyszne!

W zasadzie na naszym wielkanocnym stole nie ma innej wiodącej potrawy, zajadamy się tym jednym wyjątkowym daniem. Już nie mogę się doczekać! 

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz