Strony

czwartek, 10 listopada 2016

O rogalu




Dzień przed 11.11 przypominamy zeszłoroczny wpis, w którym możecie ponownie przybliżyć sobie historię poznańskiego święta KLIK




Nie sposób jednak nie wspomnieć w tym miejscu o jakże ważnych dla nas Rogalach Świętomarcińskich. I tak kiedyś można było je kupić tylko kilka dni przed 11.11, obecnie królują już nie tylko w cukierniach ale również w marketach i to od jakiegoś miesiąca. Nie każdy jednak rogal może być uznany za ten prawdziwy, Świętomarciński. Aby tak się stało musi uzyskać tzw. Certyfikat Kapituły Miasta Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Zobowiązuje on do wypieku rogali według tradycyjnej receptury.



Co za tym idzie składniki muszą być najwyższej jakości : ciasto półfrancuskie, biały mak, wanilia, mielone daktyle lub figi, śmietana, rodzynki, masło i skórka pomarańczowa. Od kilku lat UE certyfikuje poznańskie rogale jako produkt regionalny chroniony oznaczeniem geograficznym. Nowością jest możliwość wysłania rogali znajomym czy rodzinie nie mieszkającym w regionie poznańskim. Taka smakowita niespodzianka na pewno wszystkich ucieszy. Możecie skorzystać ze specjalnie przygotowanej do tego strony internetowej : KLIK



Smacznego!
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz