![]() |

Caprese, Carpaccio, Orecchiette...
siedzisz we włoskiej restauracji i ze zdenerwowaniem przyglądasz się menu, trzeba się było uczyć języka Dantego, może nie chodziłbyś głodny po Rzymie. W końcu zamawiasz wino, a dania sprawdzasz w internecie... No cóż da się tego uniknąć. Caprese to danie tak proste, że przeciętny pięciolatek, jeżeli macie takiego pod ręką, może je przygotować bez waszego udziału.
![]() |
Trujący pomidor grożący hiperwitaminozą po nadmiernej konsumpcji |
Jadalna flaga Włoch |
Zauważyliście, że Sałatka układa się we wzór Włoskiej flagi?
Skoro bierze was głód ruszajcie na łowy, potrzebujecie:
-Pomidory (krajowe lub koktajlowe, powinny być twardawe, dlatego gatunków typu Malinowy nie polecam)
-ser Mozzarella (do kupienia w dużych lub małych kulkach, zwracam uwagę, że małe kulki wyglądają atrakcyjniej ale są mniej ekonomiczne)
-krzaczek bazylii (wybierz tą o średnich, zdrowych listkach)
-oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia, nierafinowana do kupienia już od około 15 zł za 750 ml)
-sól (najlepiej gruboziarnista morska lub himalajska)
Pomidory kroimy na plastry lub połówki. Opcja dla ambitnych i znudzonych pomidory szatkujemy w drobną kostkę i odsączamy. Układamy na dużym naczyniu.
![]() |
tak układać pomidory |
Przygotowujemy Mozzarellę duże kulki dzielimy na pół i kroimy w plasterki, Małe kulki dzielimy na połówki, W opcji z szatkowaniem rozdrabniamy ser na elegancką kostkę. Ser umieszczamy na talerzu, w tym wypadku na pomidorach.
![]() |
tak elegancko dodać Mozzarellę |
Urywamy listki wybierając te zgrabne i piękne. Oczywiście myjemy je i suszymy. Listkami zwieńczamy nasze kulinarne dzieło.
![]() |
tak kunsztownie umieścić bazylię |
A tuż przed podaniem, albo już na talerzy krasimy danie solą i oliwą.
![]() |
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nierafinowana |
![]() |
Sól himalajska gruboziarnista |
Co do dobrodziejstw natury:
-Pomidor: witaminy C, E, B, PP, K składniki mineralne jak magnez oraz potas;
-Bazylia: witaminy A, C, B5 oraz olejek eteryczny Eugenol o działaniu przeciwzapalnym;
-Mozzarella: witaminy A, E, D i K2 oraz wapń i białko.
A co pasuje do flagowego specjału z Kampanii? Oczywiście Kampańskie wino :)
Buon appetito!
P.
![]() |
wino z Kampanii |




Przez Ciebie głodny się zrobiłem :P
OdpowiedzUsuń