Strony

czwartek, 24 września 2015

Witaminy na talerzu. Caprese, czyli z czym to się je.









           Caprese, Carpaccio, Orecchiette... 
siedzisz we włoskiej restauracji i ze zdenerwowaniem przyglądasz się menu, trzeba się było uczyć języka Dantego, może nie chodziłbyś głodny po Rzymie. W końcu zamawiasz wino, a dania sprawdzasz w internecie... No cóż da się tego uniknąć. Caprese to danie tak proste, że przeciętny pięciolatek, jeżeli macie takiego pod ręką, może je przygotować bez waszego udziału.



Trujący pomidor grożący hiperwitaminozą po nadmiernej konsumpcji
Skąd się w wzięła Caprese? Pomysł jest dość prosty, jednakże źródła podają, że danie pochodzi z włoskiej Kampanii, skąd pochodzi jeden ze składników dania- ser Mozzarella. Nie będę was okłamywał, że daniem zajadali się jeszcze starożytni Rzymianie. Pomidory trafiły do Włoch dopiero w 1548 i przez długie dziesięciolecia... uprawiano je jako roślinę ozdobną uważając jej owoce za trujące.







Jadalna flaga Włoch
Sałatka Caprese to doskonale, lekkie danie, odpowiednie na rano, południe i późny wieczór. Warto dodać, że niezbędne składniki kupicie w niemal każdym sieciowym dyskoncie. Jeżeli nadal twierdzicie, że to nie dla was, Przygotowanie tego pięknego specjału dla 4 osób kosztuje mniej niż 10 zł i zajmie wam nie więcej niż 10 minut.

Zauważyliście, że Sałatka układa się we wzór Włoskiej flagi?





Skoro bierze was głód ruszajcie na łowy, potrzebujecie:

-Pomidory (krajowe lub koktajlowe, powinny być twardawe, dlatego gatunków typu Malinowy nie polecam)
-ser Mozzarella (do kupienia w dużych lub małych kulkach, zwracam uwagę, że małe kulki wyglądają atrakcyjniej ale są mniej ekonomiczne)
-krzaczek bazylii (wybierz tą o średnich, zdrowych listkach)
-oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia, nierafinowana do kupienia już od około 15 zł za 750 ml)
-sól (najlepiej gruboziarnista morska lub himalajska)


Pomidory kroimy na plastry lub połówki. Opcja dla ambitnych i znudzonych pomidory szatkujemy w drobną kostkę i odsączamy. Układamy na dużym naczyniu.
tak układać pomidory

Przygotowujemy Mozzarellę duże kulki dzielimy na pół i kroimy w plasterki, Małe kulki dzielimy na połówki, W opcji z szatkowaniem rozdrabniamy ser na elegancką kostkę. Ser umieszczamy na talerzu, w tym wypadku na pomidorach.
tak elegancko dodać Mozzarellę


Urywamy listki wybierając te zgrabne i piękne. Oczywiście myjemy je i suszymy. Listkami zwieńczamy nasze kulinarne dzieło.
tak kunsztownie umieścić bazylię

A tuż przed podaniem, albo już na talerzy krasimy danie solą i oliwą.


oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nierafinowana
Sól himalajska gruboziarnista




















Co do dobrodziejstw natury:
-Pomidor: witaminy C, E, B, PP, K składniki mineralne jak magnez oraz potas;
-Bazylia: witaminy A, C, B5 oraz olejek eteryczny Eugenol o działaniu przeciwzapalnym;
-Mozzarella: witaminy A, E, D i K2 oraz wapń i białko.

A co pasuje do flagowego specjału z Kampanii? Oczywiście Kampańskie wino :)

Buon appetito!

P.

wino z Kampanii



1 komentarz: